Aktualności

Aktualności Warbud

2020-09-01
Spółka Warbud wykonawcą Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności w Krakowie

Warbud pozyskał kontrakt na realizację Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności w formule zaprojektuj i wybuduj. Inwestorem jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Nowy ośrodek ma pomóc uczelni w rozwinięciu działalności naukowej i umożliwić bardziej intensywne prace nad rozwiązaniami, których wykorzystaniem zainteresowani są przedsiębiorcy. Zawarcie umowy miało miejsce 31 sierpnia 2020 r. Ze strony Warbudu podpisali ją: Grzegorz Koprowski, Dyrektor Regionu Południe, zaś ze strony Zamawiającego: Rektor prof. dr hab. inż. Włodzimierz Sady oraz Kwestor mgr Maciej Oleksiak.

Inwestycja powstanie na należącej do Uniwersytetu Rolniczego działce przy ul. Balickiej, sąsiadującej z Wydziałem Technologii Żywności oraz Wydziałem Inżynierii Produkcji i Energetyki. Siedziba Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnych i Bezpiecznej Żywności będzie mieć ponad 3,1 tys. m kw. powierzchni i zostanie wyposażona w sprzęt do prowadzenia zaawansowanych badań – najnowocześniejszy tego typu w południowej Polsce.
Budynek został podzielony na dwa obszary działalności naukowej. Pierwszy z nich jest nakierowany na współpracę z przemysłem rolno-spożywczym i komercjalizację wyników innowacyjnych badań (gospodarczy). Drugi obszar będzie zajmował się badaniami własnymi (niegospodarczy).

Do części gospodarczej należą:
linia piekarsko-ciastkarska wraz z magazynem i młynem, minibrowar ze śrutownią, magazynem i leżakownią piw, linia mięsa wraz z magazynem oraz linia ryb, pracownia sensoryczna z przygotowalnią, laboratoria mikrobiologiczne i analityczne oraz technologii przetwarzania odpadów, pomieszczenia urządzeń modułowych, pracownia HPLC MS-MS.
Ponadto w Centrum zaprojektowano dwie sale konferencyjne, pokoje pracy cichej, szatnie oraz serwerownię.


W części niegospodarczej znajdą się zespoły laboratoryjne tj.:
bioreaktory, linia do produkcji soków, napojów i win z leżakownią win i magazynem oraz linia mleka z magazynem, pracownie: gastronomiczna, nutrigenomiki, proteomiki, histologiczna, komórek pierwotnych, wysokospecjalistycznych technik analitycznych (analizator zapachów, pomieszczenia przygotowawcze), laboratoria: fizycznych modyfikacji, suszarnicze i odzyskania substancji prozdrowotnych, ekstruzji i tłoczenia, sortowania, konfekcjonowania, pakowania i znakowania surowców i produktów, przechowalnicze, automatyzacji procesów technologicznych.
Dzięki świetnie wyposażonym pomieszczeniom naukowcy zyskają szansę prowadzenia badań, np. z zakresu produkcji żywności bogatszej w składniki odżywcze, a pozbawionej alergenów, tworzenia nowych systemów pakowania i magazynowania jedzenia i przetwarzania odpadów pochodzących z przemysłu spożywczego.

Ośrodek będzie gotowy jesienią 2022 roku.

Powierzchnia użytkowa: 3 100 m2
Kubatura: 27 800m3
Wysokość obiektu: 7.5 m
Liczba kondygnacji: nadziemnych 1, podziemnych 0
Termin realizacji: 24 miesiące od daty podpisania umowy

Serwis internetowy www.warbud.pl wykorzystuje pliki cookies w celu umożliwienia i ułatwienia Ci korzystania z jego zasobów. W ustawieniach przeglądarki można w każdym czasie zmienić ustawienia dotyczące cookies.s Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci Twojego urządzenia końcowego. Szczegółowe informacje o celu używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce znajdziesz w zakładce Polityka prywatności.
nie pokazuj więcej tego powiadomienia