Aktualności

Aktualności Warbud

2022-06-21
Postęp prac na budowie obiektu laboratoryjnego w formule zaprojektuj i wybuduj w Krakowie

W Krakowie trwa budowa CENTRUM INNOWACJI oraz BADAŃ PROZDROWOTNEJ I BEZPIECZNEJ ŻYWNOŚCI. Budynek laboratoryjny przy ul. Balickiej przeznaczony na potrzeby Uniwersytetu Rolniczego zaprojektowano jako jednokondygnacyjny, parterowy, zbliżony do rzutu prostokąta.
Strefę wejściową podkreślono poprzez wycięcie narożnika od strony północno-zachodniej, a także wysunięcie zadaszenia nad wejściem poza lico elewacji. Zastosowano również żółty akcent kolorystyczny w wykończeniu zadaszenia oraz oświetlenie okalające strefę wejściową. Na obiekcie została zaprojektowana i wykonana nieszablonowa elewacja wentylowana w formie okładziny z blachy aluminiowej perforowanej o różnym stopniu perforacji. Panele elewacyjne zostały zróżnicowane między sobą poprzez wysunięcia względem lica ścian. Wysunięcia zostały wykonane na głębokość 5/10/15/20 cm, tworząc układ przestrzenny – relacjonuje Marcin Jabłoński, Kierownik Budowy w Warbud SA.

- Na dachu zaprojektowano i wykonano 40 świetlików jednospadowych doświetlających światłem dziennym trakt środkowy budynku. Od strony wschodniej zlokalizowana została zielona ściana , za którą schowane zostało zaplecze techniczne oraz schody stalowe prowadzące na stropodach budynku – wymienia M. Jabłoński.
W budynku będą mieściły się pomieszczenia laboratoryjne, biurowe, magazynowe i techniczne obsługujące dwa wydziały uczelni –Wydział Technologii Żywności (WTŻ) oraz Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki (WIPiE). Cały obiekt został podzielony na dwie strefy: gospodarczą, w której będzie znajdował się między innymi minibrowar z leżakownią piw, laboratorium mikrobiologiczne i linia piekarsko-ciastkarska. Strefa druga będzie obejmować takie zespoły laboratoryjne jak: bioreaktory, linie do produkcji soków, napojów i win oraz pracownie proteomiki.
Dzięki świetnie wyposażonym pomieszczeniom naukowcy zyskają szansę prowadzenia badań, np. z zakresu produkcji żywności bogatszej w składniki odżywcze, a pozbawionej alergenów, tworzenia nowych systemów pakowania i magazynowania jedzenia i przetwarzania odpadów pochodzących z przemysłu spożywczego.

- Z uwagi na przeznaczenie obiektu zastosowano materiały wykończeniowe umożliwiające ich łatwe mycie i dezynfekcję (płyty warstwowe z żywic poliestrowych wzmacnianych włóknem szklanym, płytki z kamionki szlachetnej) cechujące się dużą odpornością na działanie substancji organicznych i chemicznych, rozwój pleśni, grzybów i mikroorganizmów oraz dodatkowo odpornością na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne.
Realizacja pomimo trudnej sytuacji na rynku, przebiega zgodnie z harmonogramem i zbliża się ku finałowi – kończy relację Kierownik Budowy.

Serwis internetowy www.warbud.pl wykorzystuje pliki cookies w celu umożliwienia i ułatwienia Ci korzystania z jego zasobów. W ustawieniach przeglądarki można w każdym czasie zmienić ustawienia dotyczące cookies.s Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci Twojego urządzenia końcowego. Szczegółowe informacje o celu używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce znajdziesz w zakładce Polityka prywatności.
nie pokazuj więcej tego powiadomienia